Waarom hebben we schikkeljaren?

20-08-2014 21:29

Een jaar heeft 365 dagen, toch? FOUT! Eens in de vier jaar heeft een kalenderjaar 366 dagen, waarbij een dag in februari erbij wordt toegevoegd. Hoe ontstaat dit?

Laten we beginnen met wat een jaar is. Een jaar is een cycli van seizoenen, dus een jaar is de herfst, winter, lente en zomer samen. Een jaar is ook hoelang de Aarde erover doet om één keer om de zon te draaien.

De Aarde draait om de zon, en hier doet hij 365 hele dagen over…. Plus een kwart dag! Want de draai van een aarde om de zon is niet precies in dagen te vatten (een dag is de draaiing van de aarde zelf). Dus elk kalenderjaar dat voorbij gaat, loopt de Aarde net een kwart dag achter.

Vergelijk het met een klok. Een uur wordt bepaald door de wijzers die draaien. Maar stel dat we elk uur 37 seconden voor het uur voorbij is al het nieuwe uur aankondigen. Het volgende uur staat de klok dan al meer dan een minuut voor, na een dag 15 minuten, en na 4 dagen loopt de klok een uur achter! Een uur verschil, al na 4 dagen!

Zo loopt ook elk jaar de Aarde in zijn baan een kwart dag achter op ons kalenderjaar. Na 4 jaar dus al een hele dag! Dat is een behoorlijk verschil in 4 jaar al. Dat zou namelijk betekenen dat na 4 jaar de langste dag van het jaar niet 21 juni is, maar 22 juni.

Om dit te corrigeren krijgt eens in de 4 jaar de maand februari er een dag bij: van 28 naar 29 dagen. Dat is het schikkeljaar; het jaar dat we onze gregoriaanse kalender schikken aan de astronomische kalender.

Op dezelfde wijze duurt eigenlijk een jaar astronimisch gezien niet 265 ¼ dag, maar net een paar minuten langer. Die paar minuten worden eens in de 400 jaar gecorrigeerd, (de regel is dat het schikkeljaar deelbaar moet zijn door 400). De laatste keer was toen in het jaar 2000. Dan krijgt ook wéér februari een dag erbij. Het kan dus zomaar dat februari 30 dagen heeft!

Stel dat je 30februari geboren wordt, dan ben je dus maar eens in de 400 jaar jarig!